Kurczak w parmezanowej panierce

 

Filet z kurczaka można przygotować na różne sposoby, ja jednak polecam Ci wersję w parmezanowej panierce. Z zewnątrz ma chrupiącą skorupkę, a mięsko w środku jest soczyste i mięciutkie. Jest doskonały na obiad lub kolację, a jeśli masz możliwość podgrzania, zabierz kurczaczka również do pracy na lunch. Polecam!😉

 

Dania z piersi kurczaka…

** Ekspresowe kotlety drobiowe

** Szaszłyki drobiowe z ananasem

** Kotlety drobiowe z majonezem

** Kurczak po indyjsku

 

 

Porcja dla 2 osób:

  • 1 większy filet kurczaka (około 300 g)
  • 2 łyżki tartego parmezanu (na dużych lub drobnych oczkach)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka przyprawy do szaszłyków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Filet z kurczaka pokrój poziomo na połowę i tylko lekko rozbij tłuczkiem. W jednym głębokim talerzu roztrzep jajko ze szczyptą soli. W drugim wymieszaj tarty parmezan z bułką tartą i przyprawą do szaszłyków. Kawałki kurczaka mocz kolejno w jajku, później obtocz w bułce z parmezanem. Kładź na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu z obu stron.

 

Kurczaka smaż bez przykrycia – wtedy będzie chrupiący😉 

Przekrojenie fileta jest konieczne – jeśli spróbujesz usmażyć go w całości, jest ryzyko, że w środku będzie surowy.

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *