Pierogi ruskie

Klasyczne pierogi ruskie wypełnione nadzieniem z twarogu, ziemniaków i cebulki😉 Są pyszne, sycące i niedrogie. Świetnie smakują nawet po odsmażeniu.

 

 

Składniki na około 35-40 sztuk:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • cebula
  • łyżka masła lub oleju
  • sól i pieprz

 

 

Ziemniaki obierz i ugotuj (około 25 minut) – ugnieć je tłuczkiem zaraz po odlaniu wody. Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle. W dużej misce umieść mąkę, jajko i olej – dolewaj wodę powoli mieszając. Gdy masa będzie zwarta, zacznij wyrabiać dłonią. Przykryj ściereczką, by nie wyschło. Do ziemniaków dodaj rozdrobniony twaróg, przestudzoną cebulkę oraz przyprawy – całość rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Ciasto podziel na mniejsze części, każdą rozwałkuj i szklanką powykrawaj krążki. Na środek każdego nakładaj porcję farszu, zlepiaj brzegi formując pierogi. Gdy są już gotowe, partiami wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyłów je łyżką cedzakową. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. 

Do podania: roztopione masło, gęsta śmietana 12%, jogurt naturalny, podsmażona cebulka, prażona cebulka, podsmażony boczek.

Ugotowane i surowe pierogi można mrozić.

 

 

 

Pomysły na pierogi:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *