Pizzerinki z ciasta francuskiego

 

…na śniadanie …na kolację …na przegryzkę do piwa …na lunch do pracy

To świetna przekąska, której przygotowanie zajmie Ci 5 minut, a później już tylko wystarczy wstawić do piekarnika😉 Pomysł podsunęła mi koleżanka, która przyniosła sobie takie pizzerinki do pracy.

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 g sera (np. goudy, mozzarelli)
  • 100 g kiełbasy lub szynki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • połowa średniej wielkości cebuli

Ciasto francuskie całkowicie rozwiń i przekrój na 8 prostokątów. W kilku miejscach nakłuj je widelcem, by w czasie pieczenia nie gromadziło się pod spodem powietrze. Na wierzchu rozsmaruj przecier pomidorowy, rozłóż pokrojoną w kostkę cebulę, pomidorki i kiełbasę. Na koniec posyp tartym serem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw na parę chwil do przestudzenia.

 

Możesz wrzucić inne składniki, np… kukurydzę, kawałki podsmażonego lub wędzonego kurczaka, boczek, pieczarki, oliwki, ulubione zioła (bazylię, oregano, zioła prowansalskie).

Na wierzchu nie może być zbyt wiele składników, ponieważ ciasto będzie zbyt mocno obciążone i po upieczeniu źle się będzie kroić.

 

 

 

😉😉😉

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *