Szaszłyki z kurczakiem i pieczarkami

…na obiad …na kolację …na imprezę …na grilla🙂
Bardzo łatwy sposób na smaczne drobiowe szaszłyki. Ładnie wyglądają i cieszą podniebienie? Świetnie smakują zarówno z piekarnika, jak i upieczone na grillowym ruszcie. Do szaszłyków doskonale pasują surówki, sałatki warzywne oraz sosy (np. chili, czosnkowy).

 

 

Skład:

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
  • 250 g pieczarek
  • 3 świeże papryki
  • 3 małe cebule
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki ziół włoskich (bazylia, oregano, tymianek)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 8-10 patyczków do szaszłyków

Pierś kurczaka pokrój na duże kawałki. Wsyp paprykę w proszku, zioła, sól, pieprz i olej – całość wymieszaj łyżką. Pieczarki przekrój na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości), a paprykę w dużą kostkę. Wymieszaj je razem z kurczakiem, by również pokryły się przyprawami. Odstaw na godzinę. Cebulę pokrój w ćwiartki. Poszczególne kawałki składników nabijaj naprzemiennie na patyczki. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w temp. 200 stopni lub upiecz na grillu.

Nie mieszam cebuli z pozostałymi składnikami, by się nie rozpadła, ale po upieczeniu i tak będzie smaczna🙂

 

 

 

😃😃😃

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *