Jeśli lubisz gotowany ryż do obiadu, spróbuj urozmaicić go dodatkiem cebulki i marchewki😉 Jest smaczny, pożywny i lekki dla żołądka. Doskonale pasuje do ryb oraz mięs (np. pieczonego kurczaka, kotletów). Dodatkowo można go zabarwić kurkumą, szafranem lub doprawić curry (to zależy od gustu). Poniżej podaję składniki na 2 porcje, ale możesz je proporcjonalnie zwiększyć, zależnie od swoich potrzeb.
Składniki (2 porcje):
- 100 g białego ryżu (użyłam basmati)
- marchewka
- cebula
- 1-2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Marchewkę obierz, przekrój na pół. Do rondelka wlej wodę, zagotuj, a następnie wrzuć ryż i kawałki marchewki. Gotuj około 15 minut (czas według instrukcji na opakowaniu ryżu). Przełóż je do durszlaka, odcedź. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach, smaż przez chwilę. Wsyp ugotowany ryż. Całość dopraw, dobrze wymieszaj. Po chwili zdejmij patelnię z ognia i podawaj.
Ryż długoziarnisty nie skleja się i po ugotowaniu jest sypki (np. basmati, ryż jaśminowy). Ryż krótkoziarnisty skleja się i jest dobry do przygotowania sushi (ryż perłowy).
Pomysły na dania: