Ryż z marchewką do obiadu

Jeśli lubisz gotowany ryż do obiadu, spróbuj urozmaicić go dodatkiem cebulki i marchewki😉 Jest smaczny, pożywny i lekki dla żołądka. Doskonale pasuje do ryb oraz mięs (np. pieczonego kurczaka, kotletów). Dodatkowo można go zabarwić kurkumą, szafranem lub doprawić curry (to zależy od gustu). Poniżej podaję składniki na 2 porcje, ale możesz je proporcjonalnie zwiększyć, zależnie od swoich potrzeb.

 

 

Składniki (2 porcje):

  • 100 g białego ryżu (użyłam basmati)
  • marchewka
  • cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

 

Marchewkę obierz, przekrój na pół. Do rondelka wlej wodę, zagotuj, a następnie wrzuć ryż i kawałki marchewki. Gotuj około 15 minut (czas według instrukcji na opakowaniu ryżu). Przełóż je do durszlaka, odcedź. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach, smaż przez chwilę. Wsyp ugotowany ryż. Całość dopraw, dobrze wymieszaj. Po chwili zdejmij patelnię z ognia i podawaj.

Ryż długoziarnisty nie skleja się i po ugotowaniu jest sypki (np. basmati, ryż jaśminowy). Ryż krótkoziarnisty skleja się i jest dobry do przygotowania sushi (ryż perłowy).

 

 

 

Pomysły na dania:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *