Surówka z białej kapusty i rzodkiewki

Pyszna wiosenna surówka – świetna do obiadu lub na grilla😉 Prosta, łatwa, zrobiona z kilku składników. Do przygotowania użyłam białej kapusty, ale z młodą kapustą będzie jeszcze lepsza.

 

 

Składniki:

  • 500 g białej kapusty (pół główki)
  • 9 rzodkiewek (pęczek)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

 

 

Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Poszatkuj ją lub zetrzyj w malakserze na dużych oczkach. Posyp szczyptą soli, pościskaj dłońmi i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną lub startą na dużych oczkach rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.

 

 

 

Pomysły na surówki:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *