Pyszna wiosenna surówka – świetna do obiadu lub na grilla😉 Prosta, łatwa, zrobiona z kilku składników. Do przygotowania użyłam białej kapusty, ale z młodą kapustą będzie jeszcze lepsza.
Składniki:
- 500 g białej kapusty (pół główki)
- 9 rzodkiewek (pęczek)
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- łyżka gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2021/05/surowka-biala-kapusta-rzodkiewka-szczypiorek-najlepszy-przepis-wege-warzywny-300x240.jpg)
Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Poszatkuj ją lub zetrzyj w malakserze na dużych oczkach. Posyp szczyptą soli, pościskaj dłońmi i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną lub startą na dużych oczkach rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.
Pomysły na surówki: