Prosty sposób na buraczki do obiadu🙂 Są smaczne i dziecinnie łatwe w przygotowaniu! Wystarczy ugotowane lub upieczone buraczki zetrzeć, a później wymieszać z cebulką, olejem i przyprawami👍 Tak przygotowane można podawać do ryb, mięs, dań obiadowych, a nawet potraw z grilla.
Składniki na 4 porcje:
- 6-7 średnich buraków ćwikłowych
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- sól i pieprz
Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Po wystudzeniu obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej oraz przyprawy. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.
Do przygotowania można użyć buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego.
Pomysły na dania z buraków: