Francuskie ciasteczka z konfiturą

Błyskawiczne ciasteczka w kształcie serduszek😉 Świetne na deser, do kawy, do przegryzienia w szkole lub pracy. Są bardzo łatwe i proste w przygotowaniu – przy produkcji ciasteczek mogą pomóc Ci dzieci😉 Do środka możesz włożyć ulubioną konfiturę oraz dowolne owoce, np. jabłka, jagody, borówki, truskawki.

 

 

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
  • kilka łyżek wiśniowej konfitury (lub innej owocowej)
  • wiśnie (świeże lub mrożone)
  • jajko do posmarowania

 

 

Ciasto francuskie rozwiń. Foremką powykrawaj serduszka. Na jedno serce połóż trochę konfitury i wiśnię. Przykryj drugim sercem. Pościskaj brzegi palcami, następnie dociśnij widelcem odbijając dekoracyjny wzorek. Posklejane ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde po wierzchu posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20 minut w temp. 200 stopni (aż się zarumienią).

 

Upieczone ciastka możesz polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Konfiturę i owoce można zastąpić nutellą lub kostką czekolady.

 

 

Pomysły na koktajle owocowe:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *