To danie bardzo ładnie prezentuje się na stole😉 Doskonale sprawdzi się na rodzinnych imprezach lub wigilijnej kolacji. Samą galantynę można podać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub na obiad z ciepłym sosem i surówką👍
Galantyna rybna:
- 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki posiekanej zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło
Galareta:
- litr rosołu lub bulionu (warzywnego, mięsnego lub rybnego)
- żelatyna (ilość na litr, sprawdź na opakowaniu)
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- duża ugotowana marchew
- 2 pełne łyżki groszku konserwowego
- 2 pełne łyżki kukurydzy konserwowej
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
Bulion wlej do rondelka, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Zagotuj i gotuj przez 5-10 minut. Zdejmij z ognia. Do gorącego wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj ponownie). Pozostaw w temperaturze pokojowej, by ostygła.
Rybę umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel maszynką lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Gazę rozłóż na blacie, posmaruj ją masłem. Wyłóż masę, uformuj wałek i zawiń ściśle jak cukierek. Brzegi skręć – zawiąż nitką lub lnianym sznurkiem. Włóż do gotującej się wody i gotuj około 30 minut. Wyjmij galantynę na talerz lub półmisek, by ociekła z wody. Bez rozwijania pozostaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu rozwiń i pokrój na plastry. Ułóż je na półmisku, udekoruj pokrojoną ugotowaną marchewką, groszkiem i kukurydzą – zalej przygotowaną galaretą. Wstaw do lodówki, by stężała.
Jeśli Twój rondel nie zmieści jednej dużej galantyny, zrób dwie mniejsze.
Danie możesz śmiało przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem.
Polecam również: