Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego

…na śniadanie …na kolację …dla gości …na przyjęcia …na piknik …na przegryzkę do pracy

Wspaniałe koszyczki z ciasta francuskiego, które można wypełnić swoimi ulubionymi dodatkami😉 Są szybkie w przygotowaniu, świetnie smakują i efektownie wyglądają. Idealne na domową przekąskę lub na rodzinne imprezy (sylwestra, urodziny, chrzciny, komunie). To kolejny pomysł podpatrzony u mojej szwagierki. Zrobiłam je w fomie koszyczków, ale polecam również sposób Doroty, czyli powycinanie krążków zamiast kwadratów i uformowanie muffinek. Niezależnie od tego, jaki kształt im nadasz, z pewnością zachwycą Twoich domowników lub gości👍🙂

 

 

Składniki na około 15 koszyczków (ilość zależy od wielkości foremek):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g szynki (lub innej wędliny)
  • pół świeżej papryki
  • ser mozzarella (ok. 125 g)
  • 2 jajka
  • zioła prowansalskie
  • olej lub masło, jeśli używasz stalowych foremek na muffinki
  • sól i pieprz

 

Ciasto francuskie wyjmij z opakowania. Rozwiń je, przekrój wzdłuż na 3 paski, a następnie pokrój na kwadraty. Stalowe foremki na muffinki posmaruj tłuszczem – jeżeli używasz silikonowych, nie trzeba ich smarować. Do każdej włóż kawałek ciasta formując koszyczek. Do koszyczków powkładaj po trochę pokrojonej szynki i papryki. Jajka rozbełtaj, dopraw solą oraz pieprzem. Wlej po trochę do każdego koszyczka. Po wierzchu posyp posiekany ser i po szczypcie ziół prowansalskich. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumienią).

 

Do koszyczków możesz włożyć również… boczek, wędzoną lub obsmażoną pierś kurczaka, cebulę, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, kukurydzę, groszek konserwowy, brokuły, pieczarki, oliwki, sery (edamski, gouda, camembert, fetę).

 

 

 

Do koszyczków polecam:

 

Sos z fetą (dip)

 

Sos curry (dip)

 

Słodko-ostry sos chili

 

Sos musztardowy (dip)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *