Uwielbiam sos czosnkowy!🙂 Jest świetnym dodatkiem do kanapek, pizzy, sałatek, ryb i wszelkich mięs. W sklepach dostępne są sosy różnych firm. Niestety zwykle zawierają tylko śladową ilość czosnku, a dodatkowo mają w składzie zagęszczacze i regulatory. Dlatego zachęcam do zrobienia takiego sosu we własnej kuchni – przygotowanie jest łatwe, a sos wychodzi bardzo smaczny. Polecam!🙂
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- łyżka soku z cytryny
Z czosnku usuń łupinki i przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj w miseczce razem z sokiem z cytryny, majonezem i jogurtem. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Można go jeść zaraz po przygotowaniu, ale zyska na smaku, jeśli odstawisz go na godzinkę do „przegryzienia”. Gotowy sos należy przechowywać w lodówce.
Jeśli lubisz, możesz dodatkowo dodać… sól ziołową, suszone oregano lub bazylię, zioła prowansalskie, słodką paprykę mieloną.
Pomysły na śniadanie…
😃😃😃