Kotlety jajeczno-brokułowe są smaczne, tanie i bardzo łatwe do przygotowania😉 Lubię je jeść z gulaszem wieprzowym, ale pasuje do nich również sos czosnkowy, surówka lub sałatka obiadowa. Można je podawać na obiad i kolację. Poniżej podaję przepis na wersję podstawową – możesz ją urozmaicić dodając, np. kukurydzę, wędlinę lub żółty ser.
Składniki (9-10 sztuk):
- 1 brokuł (450-500g)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- cebula
- 1-2 surowe jajka
- bułka tarta (około 2-3 łyżki)
- łyżka masła lub oleju
- sól i pieprz
Posiekaną cebulkę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, odstaw. Brokuł podziel na różyczki, wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 5 minut. Przełóż na sito, przelej zimną wodą. Jajka posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj posiekanego brokuła, zeszkloną cebulkę, surowe jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj. Formuj niewielkie kule – obtocz je w bułce tartej spłaszczając i formując kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Usmażone i ostudzone kotlety nadają się do mrożenia.
Pomysły na kotlety: