Zdrowa witaminowa sałatka z buraczków, cebulki, jabłka i ogórków kiszonych🙂 Można ją podać do obiadu lub kolacji. Pasuje do ryb, mięs, potraw smażonych i pieczonych. Do przygotowania najlepsze są buraki ugotowane lub upieczone w skórce (bez obierania), ale można wykorzystać również te po ugotowaniu barszczu czerwonego👍
Składniki:
- 500 g czerwonych buraków
- 3-4 średnie ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- sól i pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny
Buraki umyj, włóż do rondla, zalej wodą i ugotuj pod przykryciem (czas gotowania zależy od wielkości, zwykle to około 60 minut). Odlej wodę i pozostaw do ostygnięcia. Buraki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub jeśli wolisz, pokrój nożem). Cebulę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, polej olejem, posyp przyprawami – dobrze je wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.
Pomysły na dania z buraków: