Bardzo dobry sos pomidorowy – zagęszczam go bez dodatku mąki, po prostu zmiksowanymi warzywami😉 Bardzo dobry dla alergików pokarmowych (nie zawiera mąki ani śmietany). Sos doskonale nadaje się do gołąbków, pulpetów, zapiekania klopsików, do gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Składniki:
- puszka pomidorów (400 g) lub przecier pomidorowy (500 g)
- cebula
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- łyżka masła, oleju lub oliwy
- pełna łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz (lub Twoje ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, sos sojowy)
W małym rondelku rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój je na mniejsze części. Wrzuć je do cebuli, wlej 1 litr wody – gotuj przez 20 minut. Dodaj zioła i pomidory z puszki, gotuj dalej około 10 minut. Zmiksuj benderem ręcznym, by uzyskać gładką jednolitą konsystencję. Jeśli chcesz, by był rzadszy, dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj. Posmakuj i dopraw przyprawami. Gotuj jeszcze przez 5 minut, następnie zdejmij rondel z ognia.
Dodatki do obiadu: