To nic innego, jak tortilla z wędliną, serem i omletem. Pyszna i bardzo sycąca – w sam raz na śniadanie. Świetnie smakuje podana z zimnym sosem, np. czosnkowym, musztardowym, pomidorowym, bazyliowym😉
Składniki na 1 tortillę:
- 1 placek pszennej tortilli
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 plastry żółtego sera, np. gouda
- 2-4 plastry wędliny, np. szynki, baleronu, kiełbasy (ilość zależy od rodzaju wędliny)
- sól i pieprz
- łyżka oleju do smażenia
Jajka dokładnie wymieszaj z mlekiem (najlepiej widelcem lub rózgą do ubijania). Wlej na rozgrzaną patelnię i usmaż omlet. Placek tortilli połóż na talerzu, ułóż na niej plastry wędliny i sera. Na środek połóż usmażony omlet, posyp solą i pieprzem. Boki tortilli zawiń do środka, by nadzienie nie wypadało, a następnie ciasno zawiń w rulon. Tortillę podsmaż na suchej patelni. Podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Takie tortille możesz pozawijać nawet dzień wcześniej, odłożyć do lodówki i podsmażyć tuż przed podaniem.