Grzanki z czerwonym pesto

Pomidorowe pesto jest świetne nie tylko do makaronu, ale również można nim smarować pieczywo😉 Jedną z moich smakowitych propozycji są grzanki z pesto. Mogą być podawane jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek i zup-kremów🙂

 

Składniki:

  • pół bagietka, długa ciabatta lub inne pieczywo
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju (200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub nerkowców
  • sól

 

Pieczywo pokrój na cienkie kromki i podsmaż je na odrobinie oliwy z oliwek (lub opiecz w opiekaczu). Suszone pomidory wraz z oliwą, ząbki czosnku, parmezan, orzechy i sól włóż do pojemnika blendera – zmiksuj je na jednolitą masę. Podpieczone pieczywo posmaruj warstwą pesto i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Do dekoracji: świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie), plasterki pomidora, pomidorki koktajlowe, oliwki, parmezan (starty lub w płatkach).

 

 

 

Inne pomysły:

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *