Pałki kurczaka miodowo-musztardowe

Bardzo smaczne pałki kurczaka – opieczone z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste🙂 Do pieczenia użyłam rękawa, dlatego mięso się nie wysuszyło. W taki sposób można przygotować także inne części kurczaka, np. udka, skrzydełka lub tuszkę podzieloną na porcje.

 

 

Składniki (3-4 porcje):

  • 8 podudzi kurczaka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy, np. sarepskiej
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól i pieprz

 

 

Pałki kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj składniki marynaty, czyli miód, musztardę, olej oraz przyprawy. Do rękawa wlej marynatę, włóż kurczaka i zawiąż. Obracaj worek w dłoniach, jednocześnie wcierając marynatę w mięso (powinna je dobrze pokryć). Odstaw na minimum 2 godziny, by się zamarynowało. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temp. 200 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie ostrożnie rozetnij worek (np. przytrzymując rękawicą kuchenną i rozcinając nożyczkami) i piecz dalej przez 10-15 minut, aż kurczak stanie się rumiany.

 

 

 

Pomysły na kurczaka:

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *