Z serników najbardziej lubię te pieczone! Poniżej podaję przepis na taki najprostszy z dodatkiem budyniu, zamiast mąki. Polecam do kawy… dla gości …na imprezę lub …na święta.
Spód:
- 1 op. herbatników (ok. 200 g)
- 1/2 kostki masła lub margaryny
Sernik:
- 1 kg białego zmielonego sera
- 1 szkl cukru
- 5 jaj
- pół kostki masła lub margaryny (125 g)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2x 40 g)
Spód:
Herbatniki drobno pokrusz – najlepiej zmiel w blenderze lub w maszynce do mielenia na drobny proszek. Masło rozpuść, przestudź i wymieszaj z herbatnikami. Powstałą masę wyłóż na dno formy (wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia), rozprowadź równomiernie, a następnie dobrze poprzyciskaj łyżką do dna. Wstaw do lodówki i przejdź do robienia masy serowej.
Masa serowa:
Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Ucierając porcjami dodawaj ser, a później wlej roztopione masło i wsyp budynie z torebek. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i stopniowo dodawaj do masy serowej powoli mieszając. Przełóż do formy i równomiernie rozprowadź na spodzie z herbatników. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto można urozmaicić dodając do masy serowej tartą skórkę cytrynową, pomarańczową lub rodzynki. Wierzch ciasta możesz polać lukrem lub polewą czekoladowa.
😃😃😃