Sernik z budyniem

 

Z serników najbardziej lubię te pieczone!? Poniżej podaję przepis na taki najprostszy z dodatkiem budyniu, zamiast mąki. Polecam do kawy… dla gości …na imprezę lub …na święta.

 

Spód:

  • 1 op. herbatników (ok. 200 g)
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Sernik:

  • 1 kg białego zmielonego sera
  • 1 szkl cukru
  • 5 jaj
  • pół kostki masła lub margaryny (125 g)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2x 40 g)

Spód:

Herbatniki drobno pokrusz – najlepiej zmiel w blenderze lub w maszynce do mielenia na drobny proszek. Masło rozpuść, przestudź i wymieszaj z herbatnikami. Powstałą masę wyłóż na dno formy (wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia), rozprowadź równomiernie, a następnie dobrze poprzyciskaj łyżką do dna.  Wstaw do lodówki i przejdź do robienia masy serowej.

Masa serowa:

Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Ucierając porcjami dodawaj ser, a później wlej roztopione masło i wsyp budynie z torebek. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i stopniowo dodawaj do masy serowej powoli mieszając. Przełóż do formy i równomiernie rozprowadź na spodzie z herbatników. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni.

 

Ciasto można urozmaicić dodając do masy serowej tartą skórkę cytrynową, pomarańczową lub rodzynki. Wierzch ciasta możesz polać lukrem lub polewą czekoladowa.

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *