Rożki ze szpinakiem i fetą

Bardzo smaczne przekąski pieczone w piekarniku🙂 Szybkie, proste i łatwe do przygotowania! Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Szybko sycą i zaspokajają głód. Można je podawać samodzielnie lub maczać w zimnym sosie (czosnkowym, musztardowym, pomidorowym, bazyliowym). Podane do barszczu czerwonego, doskonale zastąpią klasyczne paszteciki🙂 Są świetnym pomysłem, gdy masz ochotę na danie bez mięsa, musisz przygotować potrawę dla wegetarian lub coś dobrego w postny piątek😉

 

 

Składniki na 12 rożków:

  • 1 op. ciasta francuskiego (275 g)
  • 1 op. mrożonego szpinaku (450 g)
  • 200 g sera feta
  • duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Na dużej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy się zeszklą, dodaj zamrożony szpinak. Mieszaj, aż się rozmrozi. Duś jeszcze przez chwilę, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Fetę pokrój w kostkę, przełóż do szpinaku – mieszaj widelcem jednocześnie rozgniatając kawałki sera. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na 3 szerokie paski, a następnie każdy przekrój na kwadraty. Na każdym kwadracie narysuj czubkiem noża linię łączącą dwa przekątne rogi i po jednej stronie linii ułóż pełną łyżeczkę farszu. Po drugiej stronie zrób 3 nacięcia nożem dla dekoracji. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem i złóż w trójkąt. Pościskaj je palcami, by się skleiły (dla dekoracji możesz docisnąć je mocniej ząbkami widelca). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm), wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się zarumienią. W czasie pieczenia rożki napuchną i powiększą swoją objętość.

 

Zależnie od gustu i upodobań, do farszu można dodać pokrojone suszone pomidory, zrumieniony boczek, tofu, pieczarki, pierś kurczaka. 

Zamiast mrożonego szpinaku można użyć świeżego

Jeśli w ogrodzie wyrosło Ci dużo szpinaku, warto go posiekać, przełożyć do woreczka/pojemnika i zamrozić.

 

 

Pomysły na ciasto francuskie:

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *