Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba ani miksera, ani dużej ilości wolnego czasu – potrzebujesz jedynie 10 minut🙂 Jest idealne do kawy, na piknik lub dla niespodziewanych gości. Możesz użyć nie tylko czereśni, ale też innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, jagody, truskawki itp). Ja polecam szczególnie połączenie z kwaskowatym rabarbarem – pycha🙂
Skład:
- 3 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1szkl. cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 duży jogurt naturalny (180/200g)
- 3 jajka
- 2 garście czereśni (lub innych owoców)
- cukier puder
W mniejszej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do dużej miski wbij jajka, dodaj olej, jogurt oraz cukier – wymieszaj łyżką (lub miotełką do ubijania). Wciąż mieszając dodawaj stopniowo suche składniki. Gdy ciasto będzie jednolite, przelej je do formy wyłożonej papierem, a na wierzchu ułóż owoce. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 50 min. (temp. 180 stopni). Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Rady:
1. Możesz wzbogacić ciasto dodając aromat cytrynowy.
2. Kubeczek po jogurcie można wykorzystać do odmierzania pozostałych składników ciasta.
3. Użyłam formy o wielkości 24x24cm, więc bez problemu możesz użyć formy o podobnych wymiarach.
Pomysły na śniadanie…
😃😃😃