Omlet, czyli placek ze smażonych jajek😊 Ten poniżej jest najprostszy z możliwych. Możesz usmażyć placek bez dodatków, ja jednak lubię wrzucić coś ekstra, by urozmaicić danie. Zwykle jest to cebula i boczek (lub inna wędlina). Można użyć też pieczarek, świeżej papryki, szpinaku bądź innych ulubionych dodatków.
Na śniadanie polecam…
** Placki bananowe z 2 składników
** Pastę z tuńczykiem i jajkiem
** Mini tortille z papryką i ogórkiem
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- mała cebulka
- 50 g boczku wędzonego
- sól i pieprz
- łyżka masła lub oleju do smażenia
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2017/08/omlet-jajka-śniadanie-boczek-cebula-300x239.jpg)
Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę – smaż przez chwilę. Jajka rozbełtaj w miseczce. Wlej na patelnię. Podnieś ją i przechylaj lekko na boki, by jajka rozlały się równomiernie. Przykryj pokrywką i smaż, aż wierzch się zetnie (ok. 1-2 minuty). Zdejmij patelnię z ognia – gotowy omlet zsuń na talerz składając go na pół.
Polecam również…
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2020/02/ryba-z-patelni-duszona-300x241.jpg)
😃😃😃
Przepisy sa fajne. Tylko dlaczego taka czcionka. Nie mozna tego przevzytac. Pozdrawiam.
Dzięki Emilia, przydatna uwaga. Pomyślimy nad tym;)