Ta zapiekanka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu – może być pysznym obiadem lub kolacją😉 Możesz użyć klasycznego pszennego makaronu lub bezglutenowego (np. z soczewicy, zielonego groszku lub kukurydzy). Do przygotowania nie używaj „nitek” ani spaghetti – najlepsze są: kokardki, penne, świderki.
Składniki (2 porcje):
- 200 g suchego makaronu (użyłam kukurydzianego)
- 150 g szynki lub wędzonego boczku
- 150 g żółtego sera
- 500 ml bulionu lub rosołu
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- czubata łyżka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
- 50 ml wody do rozmieszania mąki
- łyżka ziół prowansalskich
- sól ziołowa, pieprz, szczypta cukru (opcjonalnie vegeta)

W małym rondelku umieść bulion, śmietankę, zioła i przyprawy – zagotuj. Dodaj łyżeczkę mąki rozmieszaną w 50 ml zimnej wody. Gotuj jeszcze przez minutę (posmakuj i jeśli trzeba, dopraw). W naczyniu żaroodpornym umieść suchy makaron, łyżkę tartego sera oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Zalej przygotowanym sosem (lekko przemieszaj). Po wierzchu posyp resztą startego sera. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrywania około 30 minut w temperaturze 200°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw jeszcze na 10 minut. Po tym czasie nałóż porcje i podawaj.
Przed podaniem zapiekankę można oprószyć posiekaną świeżą zieleniną.
Wyjdzie zapiekanka pomidorowa, jeśli do sosu dodasz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Pomysły na dania: