Zapiekanka makaronowa z szynką

Ta zapiekanka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu – może być pysznym obiadem lub kolacją😉 Możesz użyć klasycznego pszennego makaronu lub bezglutenowego (np. z soczewicy, zielonego groszku lub kukurydzy). Do przygotowania nie używaj „nitek” ani spaghetti – najlepsze są: kokardki, penne, świderki.

 

 

Składniki (2 porcje):

  • 200 g suchego makaronu (użyłam kukurydzianego)
  • 150 g szynki lub wędzonego boczku
  • 150 g żółtego sera
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • czubata łyżka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml wody do rozmieszania mąki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól ziołowa, pieprz, szczypta cukru (opcjonalnie vegeta)

 

W małym rondelku umieść bulion, śmietankę, zioła i przyprawy – zagotuj. Dodaj łyżeczkę mąki rozmieszaną w 50 ml zimnej wody. Gotuj jeszcze przez minutę (posmakuj i jeśli trzeba, dopraw). W naczyniu żaroodpornym umieść suchy makaron, łyżkę tartego sera oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Zalej przygotowanym sosem (lekko przemieszaj). Po wierzchu posyp resztą startego sera. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrywania około 30 minut w temperaturze 200°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw jeszcze na 10 minut. Po tym czasie nałóż porcje i podawaj.

Przed podaniem zapiekankę można oprószyć posiekaną świeżą zieleniną.

Wyjdzie zapiekanka pomidorowa, jeśli do sosu dodasz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.

 

 

 

Pomysły na dania:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *