Ostatnio szukałam pomysłu na zupę z dyni, jednak strony internetowe podpowiadały jedynie dyniowe zupy-kremy, które bardzo lubię, jednak trochę mi się przejadły. W końcu zrobiłam kuchenne doświadczenie i tak oto powstała ta smaczna zupka z dodatkiem warzyw i ryżu. Jest zdrowa, pożywna i jednocześnie lekka dla żołądka😉 Doskonała do podania na obiad lub kolację – dobra dla całej rodziny. Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten (nie ma tu zagęszczania mąką)🥛
Składniki:
- 1 kg dyni
- duża marchew lub 2 średnie
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- większa cebula
- 1/3 szklanki suchego ryżu (około 70 g)
- olej lub oliwa
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
- świeża natka pietruszki lub majeranek
Dynię obierz, przekrój, wyjmij gniazdo nasienne – miąższ pokrój w dużą kostkę. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć dynię, przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Przełóż ją do wysokiego pojemnika, wlej 500 ml wody i całkowicie zmiksuj blenderem ręcznym. Do tego samego rondla ponownie wlej łyżkę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone lub starte na dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler). Obsmaż je przez chwilę, wlej zmiksowaną dynię i dodatkowo 1,5 wody lub bulionu. Zagotuj, wsyp ryż i gotuj jeszcze przez 15-20 minut co chwilę mieszając. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Po kilku minutach zdejmij rondel z ognia.
Ryż wchłania wodę, dlatego w czasie gotowania spęcznieje i zagęści zupę.
Wzbogać zupę dodatkowymi warzywami, np. kalafiorem, brokułami, zielonym groszkiem, fasolką szparagową, soczewicą, cukinią, porem.
Jeśli nie lubisz ryżu gotującego się w zupie, tak jak w przypadku pomidorówki, możesz ugotować go oddzielnie i dodać do zupy dopiero na talerzu. Możesz ją podać również z innymi dodatkami, np. makaronem, kołdunami, pierożkami, tortellini, klopsikami/pulpecikami.
Jeśli chcesz, by zupa była bardziej zawiesista, pod koniec gotowania dodaj pełną łyżeczkę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w pół szklanki zimnej wody.
Polecam również:
[wbcr_php_snippet id=