Zupa dyniowa z ryżem

Ostatnio szukałam pomysłu na zupę z dyni, jednak strony internetowe podpowiadały jedynie dyniowe zupy-kremy, które bardzo lubię, jednak trochę mi się przejadły. W końcu zrobiłam kuchenne doświadczenie i tak oto powstała ta smaczna zupka z dodatkiem warzyw i ryżu. Jest zdrowa, pożywna i jednocześnie lekka dla żołądka😉 Doskonała do podania na obiad lub kolację – dobra dla całej rodziny. Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten (nie ma tu zagęszczania mąką)🥛

 

 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • duża marchew lub 2 średnie
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • większa cebula
  • 1/3 szklanki suchego ryżu (około 70 g)
  • olej lub oliwa
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
  • świeża natka pietruszki lub majeranek

 

Dynię obierz, przekrój, wyjmij gniazdo nasienne – miąższ pokrój w dużą kostkę. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć dynię, przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Przełóż ją do wysokiego pojemnika, wlej 500 ml wody i całkowicie zmiksuj blenderem ręcznym. Do tego samego rondla ponownie wlej łyżkę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone lub starte na dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler). Obsmaż je przez chwilę, wlej zmiksowaną dynię i dodatkowo 1,5 wody lub bulionu. Zagotuj, wsyp ryż i gotuj jeszcze przez 15-20 minut co chwilę mieszając. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Po kilku minutach zdejmij rondel z ognia.

 

Ryż wchłania wodę, dlatego w czasie gotowania spęcznieje i zagęści zupę.

Wzbogać zupę dodatkowymi warzywami, np. kalafiorem, brokułami, zielonym groszkiem, fasolką szparagową, soczewicą, cukinią, porem

Jeśli nie lubisz ryżu gotującego się w zupie, tak jak w przypadku pomidorówki, możesz ugotować go oddzielnie i dodać do zupy dopiero na talerzu. Możesz ją podać również z innymi dodatkami, np. makaronem, kołdunami, pierożkami, tortellini, klopsikami/pulpecikami.

Jeśli chcesz, by zupa była bardziej zawiesista, pod koniec gotowania dodaj pełną łyżeczkę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w pół szklanki zimnej wody.

 

 

 

 

Polecam również:

 

 

 

 


 

[wbcr_php_snippet id=

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *