Smaczna jesienna zupa z dyni, z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Łatwo się ją robi – do przygotowania wystarczy jedynie kilka prostych składników. Jest zdrowa, pożywna, a zarazem delikatna i łagodna dla żołądka🙂 To dobry pomysł na lekki obiad lub kolację😉
Składniki na 3-litrowy rondel:
- 1 kg świeżej dyni
- 250 g ziemniaków
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła, oleju lub oliwy
- 100 ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego
- pół łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
W rondelku rozpuść tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek – zeszklij. W tym czasie obierz dynię i ziemniaki – pokrój je w kostkę. Przełóż je do rondla wraz czosnkiem i kurkumą, wlej bulion (wlej tyle, by przykrył warzywa, nie więcej), a następnie zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Zdejmij rondel z ognia. Wlej śmietankę i całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Do podania polecam… pieczywo (chleb, bułki, pieczywo czosnkowe, grzanki), tosty, ptysiowy groszek, prażone pestki (słonecznika, dyni), mięsne klopsiki.
By miała więcej witamin i wartości odżywczych, możesz dodać również… cukinię, patisona, pora, marchewkę, korzeń pietruszki lub selera, pomidora (świeżego lub z puszki).
Jeśli masz nadmiar dyni, możesz ją obrać, pokroić w kostkę i zamrozić. Do mrożenia nadaje się również purée z dyni. W ten sposób możesz się cieszyć potrawami z tego warzywa również poza sezonem.
Pomysły na zupy kremy: