Barszcz czerwony czysty

 

Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu, np. z ziemniakami lub pierożkami🙂 Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem🙂 Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja często kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię, np. buraczki zasmażane, buraczki ze śmietaną lub sałatkę obiadową z buraczków.

 

 

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego
  • ok. 600 g buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki leśne
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki majeranku

 

Buraki obierz, opłucz i przekrój na połówki lub ćwiartki. Włóż je do rondla z bulionem. Wrzuć grzybki, przekrojone ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie oraz ocet i cukier – gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę na niedużym ogniu. Chwilę przed zdjęciem z ognia dopraw do smaku przyprawami i dodaj majeranek.

 

Jeśli chcesz „zabielić” barszcz śmietaną, zrób to na talerzu. Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć.

Barszcz możesz podać z… pieczywem, krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem, jajkiem na twardo, ugotowanymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym.

 

 

 

 

Polecam również:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *