Taki bigos może być smacznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu😉 Jest szybki i łatwy do zrobienia. Pasuje do pieczywa, kaszy, ziemniaków, a nawet makaronu (np. łazanek). Nadmiar gotowego bigosu można zamrozić lub spasteryzować.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 200 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
- 300 g mięsa wieprzowego, np. karkówki
- cebula
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju lub masła
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, vegeta)
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- koperek lub natka pietruszki
Kapustę poszatkuj, przełóż do rondla. Wrzuć ziele angielskie, listki laurowe i wlej tyle wody, by kapusta była przykryta – gotuj do miękkości (około 20 minut). Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną kiełbasę i mięso wieprzowe. Podsmaż przez chwilę, a następnie przełóż do kapusty. Dodaj koncentrat i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut.
Inne mięsne dodatki: wędzony boczek, mięso drobiowe (np. pierś kurczaka).
Można zrobić wersję wegetariańską zastępując dodatki mięsne pieczarkami, grzybami lub papryką.
Bigos nadaje się do mrożenia, wekowania oraz pasteryzacji.
Pomysły na dania jednogarnkowe: