Szybkie danie jednogarnkowe – smaczne i bardzo sycące😉 Nie zawiera glutenu ani nabiału, dlatego spokojnie mogą je jeść osoby z alergią na te składniki.
Składniki (4 porcje):
- 200 g kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- cebula
- czerwona papryka
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju, masła lub oliwy
- 1 puszka pomidorów lub 2 szklanki passaty pomidorowej
- łyżka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól i pieprz
W większym rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlej 500 ml wody i dodaj pokrojoną kiełbasę, ziemniaki, paprykę. Całość gotuj przez około 10-15 minut (do miękkości ziemniaków). Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i majeranek. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj na ciepło.
Jeśli lubisz, dodaj też puszkę fasolki konserwowej lub pieczarki.
Pomysły na dania: