Bardzo łatwe i smaczne nadzienie z zielonej soczewicy oraz cebuli😉 Z dzieciństwa pamiętam, jak moja babcia nadziewała takim farszem pampuchy (parowańce). Można go używać również do pierogów, krokietów, pyz lub strucli.
Składniki:
- 2 szklanki suchej zielonej soczewicy (około 400 g)
- duża cebula
- 5-6 łyżek oleju
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, sos sojowy)
Odmierz 2 pełne szklanki suchej soczewicy, wsyp do rondla, zalej wodą (2 cm ponad poziom) i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż będzie miękka. Zdejmij z ognia, przelej całość do sita i przecedź. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj soczewicę, smaż jeszcze przez chwilę. Zmiel je maszynką do mielenia lub włóż do pojemnika blendera i zmiksuj. Przypraw do smaku, dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz od razu zużyj do nadziewania lub przechowuj w lodówce.
Dodatki do obiadu: