Kotlety schabowe w grubej chrupiącej panierce

Wspaniałe kotlety schabowe w grubej złocistej panierce😉 Pyszne! Idealne na rodzinny domowy obiad. Wychodzą o wiele grubsze od klasycznych schabowych, dzięki panierowaniu w cieście naleśnikowym i mielonych płatkach kukurydzianych (można je zastąpić bułką tartą).

 

 

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością lub bez
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros/kebab (ewentualnie do kurczaka)
  • jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

 

Kotlety rozbij lekko tłuczkiem do mięsa (najlepiej przez folię spożywczą). Posyp solą i pieprzem. Jajko wbij do miski, dodaj przyprawę, mleko oraz mąkę – wymieszaj rózgą do ubijania na gładkie i jednolite ciasto. Każdego kotleta zanurz w cieście i obtocz w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Można je podawać z: gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, surówką, sałatką warzywną, duszonymi warzywami.

Usmażone i ostudzone kotlety nadają się do mrożenia.

 

 

Dodatki do obiadu:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *