Wspaniałe kotlety schabowe w grubej złocistej panierce😉 Pyszne! Idealne na rodzinny domowy obiad. Wychodzą o wiele grubsze od klasycznych schabowych, dzięki panierowaniu w cieście naleśnikowym i mielonych płatkach kukurydzianych (można je zastąpić bułką tartą).
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością lub bez
- 2 łyżeczki przyprawy gyros/kebab (ewentualnie do kurczaka)
- jajko
- 3/4 szklanki mleka
- szklanka mąki pszennej
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- sól i pieprz
- olej do smażenia.
Kotlety rozbij lekko tłuczkiem do mięsa (najlepiej przez folię spożywczą). Posyp solą i pieprzem. Jajko wbij do miski, dodaj przyprawę, mleko oraz mąkę – wymieszaj rózgą do ubijania na gładkie i jednolite ciasto. Każdego kotleta zanurz w cieście i obtocz w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Można je podawać z: gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, surówką, sałatką warzywną, duszonymi warzywami.
Usmażone i ostudzone kotlety nadają się do mrożenia.
Dodatki do obiadu: