Filet z kurczaka można przygotować na różne sposoby, ja jednak polecam Ci wersję w parmezanowej panierce. Z zewnątrz ma chrupiącą skorupkę, a mięsko w środku jest soczyste i mięciutkie. Jest doskonały na obiad lub kolację, a jeśli masz możliwość podgrzania, zabierz kurczaczka również do pracy na lunch. Polecam!😉
Dania z piersi kurczaka…
** Ekspresowe kotlety drobiowe
** Szaszłyki drobiowe z ananasem
** Kotlety drobiowe z majonezem
Porcja dla 2 osób:
- 1 większy filet kurczaka (około 300 g)
- 2 łyżki tartego parmezanu (na dużych lub drobnych oczkach)
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka przyprawy do szaszłyków
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Filet z kurczaka pokrój poziomo na połowę i tylko lekko rozbij tłuczkiem. W jednym głębokim talerzu roztrzep jajko ze szczyptą soli. W drugim wymieszaj tarty parmezan z bułką tartą i przyprawą do szaszłyków. Kawałki kurczaka mocz kolejno w jajku, później obtocz w bułce z parmezanem. Kładź na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu z obu stron.
Kurczaka smaż bez przykrycia – wtedy będzie chrupiący😉
Przekrojenie fileta jest konieczne – jeśli spróbujesz usmażyć go w całości, jest ryzyko, że w środku będzie surowy.