Te naleśniki to REWELACJA!!! Zaczęliśmy je podjadać jeszcze zanim trafił na nie miód😉 Parę słów wyjaśnienia – w USA wcina się je na śniadanie, zawsze polane syropem klonowym. Nam się niestety nie chciało lecieć do sklepu specjalnie po syrop, więc dodaliśmy naleśnikom polskiego akcentu – miód z tatusiowej pasieki😉 Wspaniałe na śniadanie, obiad i kolację😉
Porcja dla 2 osób (6 naleśników):
- 1 jajko
- 300 g maślanki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 szkl. mąki
- miód do polania
W misce miotełką do ubijania wymieszaj jajko, maślankę, olej. Następnie dodaj cukier, sól, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj aż ciasto stanie się jednolite.Smaż naleśnik po naleśniku nalewając chochelką porcję ciasta na środek suchej rozgrzanej patelni. Kiedy na górze pojawią się bąbelki obracaj naleśniki na drugą stronę. Przed podaniem polej je miodem.
Możesz je polać syropem klonowym, miodem, posmarować dżemem, nutellą, ułożyć owoce np. plasterki bananów, truskawki, wiśnie itp.
😉😉😉