Klasyczne pierogi ruskie wypełnione nadzieniem z twarogu, ziemniaków i cebulki😉 Są pyszne, sycące i niedrogie. Świetnie smakują nawet po odsmażeniu.
Składniki na około 35-40 sztuk:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- jajko
- łyżka oleju
- 500 g ziemniaków
- 200 g twarogu
- cebula
- łyżka masła lub oleju
- sól i pieprz
Ziemniaki obierz i ugotuj (około 25 minut) – ugnieć je tłuczkiem zaraz po odlaniu wody. Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle. W dużej misce umieść mąkę, jajko i olej – dolewaj wodę powoli mieszając. Gdy masa będzie zwarta, zacznij wyrabiać dłonią. Przykryj ściereczką, by nie wyschło. Do ziemniaków dodaj rozdrobniony twaróg, przestudzoną cebulkę oraz przyprawy – całość rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Ciasto podziel na mniejsze części, każdą rozwałkuj i szklanką powykrawaj krążki. Na środek każdego nakładaj porcję farszu, zlepiaj brzegi formując pierogi. Gdy są już gotowe, partiami wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyłów je łyżką cedzakową. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Do podania: roztopione masło, gęsta śmietana 12%, jogurt naturalny, podsmażona cebulka, prażona cebulka, podsmażony boczek.
Ugotowane i surowe pierogi można mrozić.
Pomysły na pierogi: