Pijackie bajaderki

 

Idąc na uczelnię często wpadałam do pobliskiej cukierni po bajaderkę. Teraz już robię ten przysmak samodzielnie. Nie czekam, aż zeschnie się ciasto biszkoptowe lub wyjdzie mi zakalec – piekę ciasto specjalnie, by zrobić te pyszne kulki. Ta pijacka wersja powstała zupełnie przypadkiem. W pewnym momencie zorientowałam się, że nie mam aromatu do ciasta, więc… zastąpiłam go „czystą”😉 Mniam, po prostu „niebo w gębie”!😉

 

 

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kako

Pozostałe składniki:

  • 2-3 łyżki dżemu lub marmolady (ja lubię lekko kwaskową np. z jabłek lub wiśni)
  • 1 kieliszek czystej wódki (50 ml)
  • 100 g rozpuszczonej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g wiórków kokosowych

Jajka ubij na puszystą masę z cukrem, następnie dodaj mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Gdy ciasto będzie jednolite, ucierając cienkim strumieniem dolewaj olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do średniej wielkości blachy (ja użyłam 30×24 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Odstaw do wystudzenia. Upieczone ciasto rozdrobnij palcami w dużej misie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z mlekiem. Dżem rozmieszaj łyżeczką z wódką. Do ciasta dodaj czekoladę i dżem z wódką. Całość wymieszaj łyżką lub dłonią. Formuj kulki (mniej więcej o średnicy 3-4 cm) i każdą obtocz w wiórkach kokosowych dociskając dłonią.

 

 

Rady:

1. Jak już wspomniałam na początku, zamiast robić wypiek specjalnie na bajaderki, można wykorzystać ciasta biszkoptowe, ucierane, drożdżowe lub kruche. Do powyższych proporcji wystarczy ok. 300-400 g ciasta lub mieszanki ciast.

 

2. Jeśli bajaderki będą jadły dzieci, zrób wersję bez procentów, czyli zamiast wódki dodaj 1 aromat do ciast np. rumowy, migdałowy lub arakowy.

 

3. Bajaderki będą ładniej się prezentować, jeśli gotowe kulki zanurzysz w polewie czekoladowej, a później w wiórkach.

 

4. Możliwe jest zastąpienie wiórków kokosowych np. posypką do ciast, pokruszonymi orzechami lub migdałami.

 

5. Polecam też dodanie do masy bajaderkowej bakalii np. rodzynek, kandyzowanych owoców, orzechów.

 

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *