Ryż z kurkumą i cebulką

Prosty i smaczny pomysł na ryż do obiadu😉 Jest uniwersalnym dodatkiem – pasuje do wielu dań, np. gotowanych i pieczonych mięs, kotletów lub klopsików.

 

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 100 g białego ryżu (najlepiej długoziarnistego)
  • średnia cebula
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki oleju lub masła
  • sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy: vegeta, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, sos sojowy)

 

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu – odsącz z wody i odstaw. Na większej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj 2 łyżki wody, kurkumę i inne przyprawy. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj. Sprawdź smak i jeśli trzeba, dopraw przyprawami. Podawaj na ciepło.

Prócz cebuli, można dodać inne warzywa: groszek konserwowy, kukurydzę konserwową, marchewkę, natkę pietruszki.

 

 

 

Pomysły na dodatek do obiadu:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *