Prosty i smaczny pomysł na ryż do obiadu😉 Jest uniwersalnym dodatkiem – pasuje do wielu dań, np. gotowanych i pieczonych mięs, kotletów lub klopsików.
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g białego ryżu (najlepiej długoziarnistego)
- średnia cebula
- płaska łyżeczka kurkumy
- 2-3 łyżki oleju lub masła
- sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy: vegeta, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, sos sojowy)
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu – odsącz z wody i odstaw. Na większej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj 2 łyżki wody, kurkumę i inne przyprawy. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj. Sprawdź smak i jeśli trzeba, dopraw przyprawami. Podawaj na ciepło.
Prócz cebuli, można dodać inne warzywa: groszek konserwowy, kukurydzę konserwową, marchewkę, natkę pietruszki.
Pomysły na dodatek do obiadu: