Sałatka owocowa „Macedonia”

 

Sałatka bardzo popularna we Włoszech i Hiszpanii – pyszna, mega zdrowa, naturalna! Kiedyś posypywałam owoce cukrem, jednak teraz o wiele bardziej wolę miód. Prawdziwa bomba witaminowa!🙂 Pozornie to po prostu wymieszane owoce, jednak oblepione słodkim syropem stają się wprost przepyszne🙂

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 mandarynki
  • 3-4 morele
  • 2 kiwi
  • 1 jabłko
  • kilka kulek winogronu
  • 2 łyżki soku z 1 cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu (ewentualnie cukru)

Mandarynki i kiwi obierz obierz ze skórki. Jabłko przekrój i usuń gniazdo nasienne. Kulki winogronu pokrój na połówki lub ćwiartki (pousuwaj nasiona), a pozostałe owoce pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do dużej miski, polej sokiem z cytryny oraz miodem – całość dobrze wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by owoce puściły sok. Przed podaniem ponownie wymieszaj, by owoce pokrył syrop, a następnie nakładaj do miseczek lub pucharków.

Według mnie jest jeszcze smaczniejsza, gdy gotową sałatkę odstawi się na dłużej (około 4-5 godzin). Przez ten czas z owoców wycieknie jeszcze więcej soku i wszystkie składniki się ze sobą „przegryzą”.

Do zrobienia tej sałatki możesz użyć też innych owoców t.j. brzoskwinie, truskawki, poziomki, jeżyny, banany, gruszki, ananas, śliwki, pomarańcze, arbuz, gruszki, czereśnie.

W wersji dla dorosłych dodaje się kieliszek (50ml) likieru owocowego🙂

Zwykle pokrojone jabłka ciemnieją, ale dodatek soku z cytryny temu zapobiega.

 

😃😃😃

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *