Focaccia – włoskie pieczywo

 

Pyszne drożdżowe pieczywo rodem z Włoch! Najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu … chrupiące … aromatyczne …mniam!😉

 

 

Składniki na 1 focaccię:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki pszennej mąki
  • sól
  • szczypta tymianku

 

W misce rozmieszaj łyżeczką drożdże z cukrem i trzema łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut – w tym czasie drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodaj oliwę, resztę wody, szczyptę soli – całość mieszaj stopniowo wsypując mąkę. Wyrób zwarte elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną oliwą). Rozciągaj palcami równomiernie na różne strony, by uformować placek o grubości 1 cm (o dowolnym kształcie np. prostokąta, kwadratu, okręgu). Ciasto posmaruj z wierzchu i na brzegach oliwą, posyp tymiankiem i solą. Delikatnie wklep je dłonią. Pozostaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło i trochę podrosło. Następnie wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni. 

 

Zamiast tymianku: zioła prowansalskie, rozmaryn, oliwki, cebula, suszone pomidory, bazylia.

Może być podawana z masełkiem, z dipem, jako dodatek do sałatek lub gulaszu.

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *