Pyszny domowy obiad wcale nie musi być skomplikowany👍 Polecam Wam karkówkę duszoną w piwie Karmi, czyli kruche mięciutkie mięso w smakowitym karmelowym sosie🙂 Wystarczy podsmażyć pokrojoną cebulę i plastry karkówki, a później gotować w piwie na wolnym ogniu. Karkówka przygotowana w taki sposób jest aromatyczna, soczysta i… baaardzo smaczna🙂 W czasie gdy mięso będzie się dusić, możesz przygotować ulubione dodatki do obiadu, np. zrobić mizerię, przygotować surówkę, ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę. Osoby z nietolerancją na gluten, zamiast mąki pszennej do zagęszczenia sosu mogą użyć skrobi ziemniaczanej🌾
Składniki:
- 5 plastrów karkówki (około 600 g)
- 250 ml piwa Karmi
- duża cebula
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- przyprawy: sól, słodka i ostra papryka mielona
- olej do smażenia
- pełna łyżeczka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
Plastry karkówki obsyp solą oraz słodką i ostrą papryką (przyprawy wetrzyj dłońmi w mięso). Obsmaż je na patelni, a następnie przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w piórka – również przełóż do rondla wraz z tłuszczem pozostałym na patelni. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i wlej piwo. Całość zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu około 45 minut (do miękkości karkówki). „Wyłów” mięso z rondla, ułóż na talerzu. Weź pół szklanki wody, wymieszaj w niej łyżeczkę mąki lub skrobi – wlej do rondla i delikatnie zamieszaj (gotując się sos powinien nieco zgęstnieć). Posmakuj i dopraw solą oraz ostrą papryką/pieprzem. Włóż mięso z powrotem do sosu – po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia.
Duszoną karkówkę podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami (śląskimi, kopytkami, gnocchi). Danie uzupełni dodatek surówki, sałatki obiadowej, warzyw konserwowych (ogórków, papryki), duszonych warzyw lub pieczarek.
Pomysły na obiad:
[wbcr_php_snippet id=