Prosta… tania… i szybka w przygotowaniu!🙂
Najłatwiejsze jajeczne smarowidło do kanapek! My zwykle jadamy ją z pieczywkiem na śniadanie, ale to też doskonała przekąska lub kolacja. Jest banalnie prosta – wymaga jedynie jajek i majonezu, ale możecie dodać ulubione składniki np. szynkę, szczypiorek. Polecam do… chleba, bułeczek, krakersów, wafli ryżowych, wafli kukurydzianych.
Skład na porcję dla 2 osób:
- 5 jajek
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Jajka ugotuj na twardo (gotuj 10-12 minut). Odstaw do ostudzenia. Obłup je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z majonezem. Do smaku przypraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.
Jeśli nie masz tarki, jajka na pastę możesz: zmiksować w malakserze, posiekać lub rozgnieść widelcem.
Pomysły na śniadanie…