Usmażona ryba i sos czosnkowy – to połączenie proste i smaczne. Po raz pierwszy jadłam taką rybkę u bratowej. Pycha! Bardzo mi posmakowała, dlatego podkradłam pomysł i wrzuciłam tu na stronkę🙂 To świetna przekąska, kolacja, postne danie – może być również podawana gościom lub na przyjęciach. Jeśli potrzebujesz wersji bez glutenu, do panierowania użyj tartej bułki bezglutenowej lub zmielone płatki kukurydziane.
Inne pomysły na rybę…
** Ryba duszona w sosie pomidorowym
** Ryba w zalewie pomidorowo-octowej
Skład:
- 500 g ryby (np. dorsz, mintaj, użyłam płatów rybnych)
- 2 jajka
- bułka tarta lub mąka pszenna
- olej do smażenia
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 200 g gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, przesyp do miseczki i odstaw. Rybę podziel na mniejsze części, natrzyj solą i pieprzem. Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie usmaż. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ze śmietaną, majonezem oraz przyprawami. Przestudzone kawałki ryby rozłóż na talerzu lub półmisku, polej przygotowanym sosem czosnkowym. Po wierzchu posyp ziarnami słonecznika. Gotowe danie możesz podać od razu, jednak polecam odstawienie na minimum pół godziny, by składniki się przegryzły i nabrały bardziej wyrazistego smaku.