Spaghetti z mięsem i warzywami

Takie spaghetti zjadłam po raz pierwszy u koleżanki Asi. Zwykle jadałam makarony z sosami, więc nie spodziewałam się pozytywnego „szału”… i tu się myliłam”🙂 Danie okazało się PYCHA!  Od razu „wyłudziłam” od niej przepis🙂  Z duszonego mięsa, warzyw i czosnku powstaje pyszny naturalny sosik, który nadaje całemu daniu smaku. Do przygotowania spaghetti z warzywami najwygodniej użyć woka. Jeśli ktoś nie ma, można najzwyczajniej podsmażyć mięso na patelni, a później wszystkie składniki poddusić w rondlu. Ci, którym wiecznie brakuje czasu, mogą ugotować większą ilość i w razie nagłego ataku głodu odgrzać na patelni, w piekarniku lub mikrofali🙂

 

 

Dla 2-3 osób:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 1 młoda cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 250 g mielonego mięsa
  • łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła np. bazylia, oregano, tymianek
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

Spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odsącz w durszlaku i odstaw. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso mielone, mieszając co chwilę. W tym czasie cukinię, papryki, pomidory i cebulę pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do rondla razem z mięsem mielonym. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła. Duś jeszcze przez chwilę. Dla smaku przypraw również solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż porcję spaghetti oraz przygotowanego sosu lub jeszcze przed podaniem wymieszaj je w rondlu, by spaghetti dobrze pokryło się sosem.

 

Rady:
1. Warto wzbogacić danie posypując po wierzchu… tarty ser żółty (parmezan, gouda), świeże liście bazylii lub siekaną natkę pietruszki.
2. Możesz do warzywnego sosu dodać też: pieczarki, kukurydzę, pora, dynię lub bakłażan.

 

 

 

😃😃😃


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *