Takie spaghetti zjadłam po raz pierwszy u koleżanki Asi. Zwykle jadałam makarony z sosami, więc nie spodziewałam się pozytywnego „szału”… i tu się myliłam”🙂 Danie okazało się PYCHA! Od razu „wyłudziłam” od niej przepis🙂 Z duszonego mięsa, warzyw i czosnku powstaje pyszny naturalny sosik, który nadaje całemu daniu smaku. Do przygotowania spaghetti z warzywami najwygodniej użyć woka. Jeśli ktoś nie ma, można najzwyczajniej podsmażyć mięso na patelni, a później wszystkie składniki poddusić w rondlu. Ci, którym wiecznie brakuje czasu, mogą ugotować większą ilość i w razie nagłego ataku głodu odgrzać na patelni, w piekarniku lub mikrofali🙂
Dla 2-3 osób:
- 100 g makaronu spaghetti
- 1 młoda cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 250 g mielonego mięsa
- łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
- 2 ząbki czosnku
- zioła np. bazylia, oregano, tymianek
- łyżka oleju
- sól i pieprz
Spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odsącz w durszlaku i odstaw. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso mielone, mieszając co chwilę. W tym czasie cukinię, papryki, pomidory i cebulę pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do rondla razem z mięsem mielonym. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła. Duś jeszcze przez chwilę. Dla smaku przypraw również solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż porcję spaghetti oraz przygotowanego sosu lub jeszcze przed podaniem wymieszaj je w rondlu, by spaghetti dobrze pokryło się sosem.
Rady:
1. Warto wzbogacić danie posypując po wierzchu… tarty ser żółty (parmezan, gouda), świeże liście bazylii lub siekaną natkę pietruszki.
2. Możesz do warzywnego sosu dodać też: pieczarki, kukurydzę, pora, dynię lub bakłażan.
Pomysły na śniadanie…
😃😃😃