Zupa paprykowa z kurczakiem

Jeżeli lubisz paprykę w gulaszach lub leczo, to ta zupa również Ci posmakuje😉 Nie zawiera zbyt wielu składników, a jest pyszna👍🙂 Jeśli chcesz, możesz dodatkowo ją wzbogacić większą ilością warzyw (marchewką, selerem, kalafiorem). Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten.

 

 

Składniki na około 2,5 litra zupy:

  • 2 duże papryki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło, olej lub oliwa
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
  • majeranek

 

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w dużą kostkę. W rondlu rozgrzej łyżkę masła, wrzuć paprykę, przykryj pokrywką i duś około 10 minut. Następnie przełóż ją do wysokiego pojemnika, wrzuć ząbki czosnku, wlej 500 ml wody i całkowicie zmiksuj. Do rondla ponownie wrzuć łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe oraz kurczaka pokrojonego w kostkę – smaż je, aż cebula się zeszkli, a mięso będzie obsmażone. Wrzuć pokrojone ziemniaki, wlej zmiksowaną paprykę i dodatkowo 1,5 litra bulionu. Zagotuj i gotuj około 20 minut. Chwilę przed zdjęciem z ognia wsyp majeranek i dopraw do smaku dodając ulubione przyprawy.

 

Warto wzbogacić zupę dodatkowymi warzywami, np. marchewką, korzeniem pietruszki lub selera, kalafiorem, brokułami, zielonym groszkiem, fasolką szparagową, soczewicą, cukinią, porem

Jeśli nie lubisz ziemniaków, zastąp je ryżem, makaronem, łazankami, tortellini, pierożkami – można je ugotować w zupie lub dodać na talerzu.

Do przygotowania zupy można użyć rosołu z poprzedniego dnia.

 

 

 

 

Polecam również:

 

 

 

 


 

[wbcr_php_snippet id=

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *