Szaszłyki z kiełbasą

 

Ciekawy pomysł na danie z kiełbasą, które można podać do obiadu lub na kolację🙂 Takie szaszłyki można obsmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na ruszcie grilla.

 

Polecam również…

** Sałatkę brokułową z papryką

** Przekąskę z jajkiem

** Sałatkę z makaronem i tuńczykiem

** Sałatkę z brokułami i szynką

 

Składniki:

  • 300-350 g cienkiej kiełbasy (np. śląskiej, podwawelskiej)
  • 1 papryka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka mielona lub pieprz cayenne
  • sól

 

Przygotuj marynatę – w głębokiej misce wymieszaj olej, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i sól. Wrzuć kiełbasę pokrojoną w plastry (grubość około 1-2 cm) oraz paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut, by się zamarynowały. Cebulę obierz z łupiny, przekrój na pół, a każdą połówkę na ćwiartki. Na patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki kiełbasy, papryki i cebuli. Gotowe opiecz na grillu lub wstaw do piekarnika i piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni.

 

Możesz użyć również… boczek wędzony, pieczarki, młodą cukinię, bakłażana, pora, pomidorki koktajlowe.

 

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *