Curry z mięsem mielonym

Szybkie mięsne danie z lekką orientalną nutą. W sam raz na obiad lub kolację. Świetnie smakuje podane z pieczywem, ryżem lub makaronem. Może być bardziej lub mniej pikantne – dopraw zgodnie ze swoim gustem🙂

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • duża świeża papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pól łyżeczki ostrej papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne (ostrość dostosuj do gustu)
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji

 

Na dużej głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Mieszając, drewnianą łopatką rozbijaj grudki mięsa. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, następnie wlej 1/2 szklanki wody (około 100 ml). Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś mieszając co chwilę. Na końcu dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie zdejmij z ognia i podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

 

Dania w sam raz na obiad:

 

 

 

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *