Szybkie mięsne danie z lekką orientalną nutą. W sam raz na obiad lub kolację. Świetnie smakuje podane z pieczywem, ryżem lub makaronem. Może być bardziej lub mniej pikantne – dopraw zgodnie ze swoim gustem🙂
Składniki na 4 porcje:
- 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- duża świeża papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 płaskie łyżeczki curry
- płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pól łyżeczki ostrej papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne (ostrość dostosuj do gustu)
- sól
- 2 łyżki oleju
- 200 g gęstej śmietany 18%
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Na dużej głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Mieszając, drewnianą łopatką rozbijaj grudki mięsa. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, następnie wlej 1/2 szklanki wody (około 100 ml). Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś mieszając co chwilę. Na końcu dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie zdejmij z ognia i podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dania w sam raz na obiad: