W moim rodzinnym domu pomidory były podawane na dwa sposoby – skropione octem lub polane gęstą śmietaną. Ja zdecydowanie wolałam tę drugą wersję😉 Taka szybka sałatka z pomidorów jest nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też dobrze smakuje podawana z pieczywem (chlebem, tostami, pieczywem czosnkowym).
Dodatki do obiadu…
** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego
** Surówka ze świeżych ogórków
** Surówka ze świeżych buraków
** Chińska surówka z białej kapusty
Porcja dla 2 osób:
- 3-4 średniej wielkości pomidory
- 1 mała cebulka (lub połowa średniej)
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2017/08/pomidory-cebula-śmietana-300x240.jpg)
Cebulę obierz z łupiny. Pokrój ją w drobne paseczki lub kosteczkę, a pomidory w ósemki lub dużą kostkę. Wymieszaj je w misce razem ze śmietaną doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.
Dla mięsożerców…
![](http://kulinarnesos.com.pl/wp-content/uploads/2019/08/zupa-jarzyny-warzywa-mięso-pulpety-lekka-zupa-300x217.jpg)
😉😉😉