Roladki… bitki… zawijaki… lub po prostu zrazy wieprzowe🙂 To fajny sposób, by wyczarować ze schabu pyszne obiadowe danie🙂
Składniki:
- 5 plastrów schabu o grubości ok. 1 cm (ok. 450-500 g)
- 5 plastrów polędwicy sopockiej (może być też szynka lub boczek wędzony)
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 cebule
- 1-2 łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, masło, może być też olej po pomidorach)
Plastry schabu rozbij cienko tłuczkiem, połóż plaster polędwicy i kawałek pomidora, a następnie zwiń w roladkę spinając wykałaczką. Obsmaż je na patelni na rumiany kolor, a następnie przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę i również przełóż do schabu wraz z tłuszczem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i wlej tyle wody, by sięgała jeszcze ok. 2 cm ponad mięso. Całość zagotuj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 h. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. W 1/3 szklanki wody rozmieszaj mąkę, wlej do gotującego się mięsa i od razu wymieszaj łyżką. Sos stopniowo zgęstnieje. Po chwili zdejmij z ognia.
…do ziemniaków …do ryżu …do kaszy …do klusek (klusek szarych, klusek śląskich, kopytek).
Jeśli nie lubisz suszonych pomidorów, do środka możesz włożyć np. suszoną śliwkę, fasolkę szparagową, pieczarki, paprykę, szpinak. Odradzam nadziewanie żółtym serem, ponieważ jest ryzyko, że się rozpuści i wypłynie w czasie gotowania.
Możesz danie wzbogacić dodając do gotującego się sosu… marchewkę, korzeń selera lub pietruszki, grzyby, pieczarki.
Dania na obiad…
😃😃😃