Sałatka bardzo popularna we Włoszech i Hiszpanii – pyszna, mega zdrowa, naturalna! Kiedyś posypywałam owoce cukrem, jednak teraz o wiele bardziej wolę miód. Prawdziwa bomba witaminowa!🙂 Pozornie to po prostu wymieszane owoce, jednak oblepione słodkim syropem stają się wprost przepyszne🙂
Składniki na 2 porcje:
- 2 mandarynki
- 3-4 morele
- 2 kiwi
- 1 jabłko
- kilka kulek winogronu
- 2 łyżki soku z 1 cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu (ewentualnie cukru)
Mandarynki i kiwi obierz obierz ze skórki. Jabłko przekrój i usuń gniazdo nasienne. Kulki winogronu pokrój na połówki lub ćwiartki (pousuwaj nasiona), a pozostałe owoce pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do dużej miski, polej sokiem z cytryny oraz miodem – całość dobrze wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by owoce puściły sok. Przed podaniem ponownie wymieszaj, by owoce pokrył syrop, a następnie nakładaj do miseczek lub pucharków.
Według mnie jest jeszcze smaczniejsza, gdy gotową sałatkę odstawi się na dłużej (około 4-5 godzin). Przez ten czas z owoców wycieknie jeszcze więcej soku i wszystkie składniki się ze sobą „przegryzą”.
Do zrobienia tej sałatki możesz użyć też innych owoców t.j. brzoskwinie, truskawki, poziomki, jeżyny, banany, gruszki, ananas, śliwki, pomarańcze, arbuz, gruszki, czereśnie.
W wersji dla dorosłych dodaje się kieliszek (50ml) likieru owocowego🙂
Zwykle pokrojone jabłka ciemnieją, ale dodatek soku z cytryny temu zapobiega.
Pomysły na kotlety…
😃😃😃