Aromatyczna zupa pomidorowa

Pyszna zupa pomidorowa pachnąca ziołami😉 Dodatek warzyw sprawia, że jest bardzo pożywna, zdrowa i bezpieczna dla alergików pokarmowych (nie zawiera nabiału ani glutenu). Nadaje się na wiele okazji – na codzienny obiad, wizytę gości lub rodzinną imprezę. Można ją pić al’a „gorący kubek” lub jeść klasycznie w talerzu z dodatkami. Do podania polecam makaron, tortellini, grzanki lub klopsiki🙂 Jeśli zostanie Ci nadmiar zupy, możesz ją zamrozić lub następnego dnia dodać, np. do leczo, fasoli po bretońsku lub gulaszu mięsnego.

 

Na obiad polecam:

** Kopytka (kluski ziemniaczane)

** Gruzińskie Chinkali

** Spaghetti z bazyliowym pesto

** Curry z mięsem mielonym

 

 

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów (400 g)
  • 2 marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. Vegeta)
  • łyżka oleju lub oliwy
  • opcjonalnie można dodać słodką śmietankę lub mleczko kokosowe

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Zalej wodą lub bulionem tak, by tylko przykrywała warzywa – zagotuj. Gotuj około 20 minut. Dodaj 1 litr wody, przecier pomidorowy, całe ząbki czosnku, zioła prowansalskie oraz przyprawy. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, a zawartość zmiksuj ręcznym blenderem. Sprawdź smak i ewentualnie jeszcze dopraw. Zupa jest gotowa, ale jeśli wolisz rzadszą, dolej trochę wody, bulionu, słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego, zmiksuj i jeszcze na chwilę zagotuj. Smacznego;)

 

Nadmiar zupy można zamrozić i wykorzystać innego dnia, np. do gulaszu lub zapiekanki.

Do przygotowania zupy można użyć „niedzielnego rosołu”.

 

 

 

Pomysły na zupę:

 

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *