Pyszna zupa pomidorowa pachnąca ziołami😉 Dodatek warzyw sprawia, że jest bardzo pożywna, zdrowa i bezpieczna dla alergików pokarmowych (nie zawiera nabiału ani glutenu). Nadaje się na wiele okazji – na codzienny obiad, wizytę gości lub rodzinną imprezę. Można ją pić al’a „gorący kubek” lub jeść klasycznie w talerzu z dodatkami. Do podania polecam makaron, tortellini, grzanki lub klopsiki🙂 Jeśli zostanie Ci nadmiar zupy, możesz ją zamrozić lub następnego dnia dodać, np. do leczo, fasoli po bretońsku lub gulaszu mięsnego.
Składniki (4 porcje):
- 500 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów (400 g)
- 2 marchewki
- pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pełne łyżki ziół prowansalskich
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. Vegeta)
- łyżka oleju lub oliwy
- opcjonalnie można dodać słodką śmietankę lub mleczko kokosowe
W rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Zalej wodą lub bulionem tak, by tylko przykrywała warzywa – zagotuj. Gotuj około 20 minut. Dodaj 1 litr wody, przecier pomidorowy, całe ząbki czosnku, zioła prowansalskie oraz przyprawy. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, a zawartość zmiksuj ręcznym blenderem. Sprawdź smak i ewentualnie jeszcze dopraw. Zupa jest gotowa, ale jeśli wolisz rzadszą, dolej trochę wody, bulionu, słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego, zmiksuj i jeszcze na chwilę zagotuj. Smacznego;)
Nadmiar zupy można zamrozić i wykorzystać innego dnia, np. do gulaszu lub zapiekanki.
Do przygotowania zupy można użyć „niedzielnego rosołu”.
Pomysły na zupę: