Jajka w sosie tatarskim

Oto kolejny fajny pomysł na podanie jajek🙂 Sos tatarski idealnie do nich pasuje. Można je zaserwować nie tylko na wielkanocny stół, ale też jako przystawkę, na śniadanie lub kolację.

 

 

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • 2 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
  • kilka pieczarek lub grzybków marynowanych
  • mała cebulka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz

Jajka ugotuj na twardo (gotuj 10 minut). Odstaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj sos tatarski – ogórki, grzybki i cebulę drobno posiekaj. Połącz je z majonezem i jogurtem. Do smaku przypraw solą i pieprzem. Jajka przekrój na połówki lub ćwiartki, ułóż je na talerzu i pokryj sosem (lub poukładaj na sosie tatarskim tak, jak na zdjęciu). Na stół podaj z pieczywem.

 

Rady:
1. Do dekoracji możesz użyć: koperek lub natkę pietruszki (siekane lub gałązki), liście zielonej sałaty, zielony groszek, rzodkiewkę.
2. By zmniejszyć ostrość cebuli, posiekaną przełóż na sitko i przelej wrzącą wodą z czajnika.

 

 

 

😃😃😃


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *