Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

Bardzo smaczny i prosty chlebek pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów😉 Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ miesza się go łyżką i nie wymaga wyrabiania. Świetny dla zabieganych lub osób, które dopiero stawiają „pierwsze kroki” w kuchni.

 

Pomysły na pasty kanapkowe:

** Pasta z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym

** Pasta z paluszkami krabowymi

** Pasta twarożkowo-czosnkowa

** Pasta jajeczna

 

Na 1 bochenek (forma keksowa 26×13 cm):

  • 500 g mąki pszennej typu 650 (3 1/3 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (poj. 250 ml)
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 250 g)
  • opcjonalnie rozbełtane jajko dla ładnego wyglądu

 

Pomidory wyjmij z oleju i pokrój na nieco mniejsze części. W misce umieść wodę, suszone drożdże, pomidory, cukier, sól i trochę mąki. Mieszaj łyżką po trochę dosypując resztę mąki, by stopniowo łączyła się z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto będzie jednolite, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie urośnie i podwoi swoją objętość). Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Będzie ładniej wyglądać, jeśli w połowie pieczenia wysuniesz formę i posmarujesz rozbełtanym jajkiem. Po upieczeniu pozostaw w formie na 15 minut, następnie wyjmij i odłóż, by całkowicie ostygł.

 

Chleb można jeść zaraz po upieczeniu, ale łatwiej się kroi na kromki, gdy już całkowicie przestygnie.

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *