Ciekawy pomysł na danie z kiełbasą, które można podać do obiadu lub na kolację🙂 Takie szaszłyki można obsmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na ruszcie grilla.
Polecam również…
** Sałatkę brokułową z papryką
** Sałatkę z makaronem i tuńczykiem
** Sałatkę z brokułami i szynką
Składniki:
- 300-350 g cienkiej kiełbasy (np. śląskiej, podwawelskiej)
- 1 papryka
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka mielona lub pieprz cayenne
- sól
Przygotuj marynatę – w głębokiej misce wymieszaj olej, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i sól. Wrzuć kiełbasę pokrojoną w plastry (grubość około 1-2 cm) oraz paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut, by się zamarynowały. Cebulę obierz z łupiny, przekrój na pół, a każdą połówkę na ćwiartki. Na patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki kiełbasy, papryki i cebuli. Gotowe opiecz na grillu lub wstaw do piekarnika i piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni.
Możesz użyć również… boczek wędzony, pieczarki, młodą cukinię, bakłażana, pora, pomidorki koktajlowe.
😃😃😃